Identyfikator | Dz.U.2013.21 | |
---|---|---|
Data wydania | 2012-12-14 | |
Data publikacji | 2013-01-08 | |
Data wejścia w życie | 2013-01-23 | |
Rodzaj aktu | Ustawa | |
Organ wydający | Sejm | |
Status | ![]() | |
Ostatnie zmiany | ![]() 2024-12-23 2024-12-12 2023-09-27 2023-09-12 2023-08-24 2023-08-11 2023-05-09 2023-02-14 2022-12-22 2022-10-17 2022-08-17 2022-06-13 2021-11-26 2021-09-08 2021-04-28 2020-12-28 2020-05-15 2020-03-31 2020-02-27 2020-02-21 2020-01-30 2019-08-22 2019-07-29 2019-04-19 2019-01-11 2018-08-21 2018-08-14 2018-08-10 2018-08-03 2018-05-24 2018-03-30 2017-12-22 2017-11-07 2017-08-23 2017-04-14 2016-12-02 2016-09-29 2015-12-30 2015-11-23 2015-10-23 2015-07-28 2015-07-02 2015-01-22 2015-01-17 2014-10-03 2014-08-21 2014-05-28 2013-10-24 2013-08-06 2013-01-08 2024-12-23 | |
Tabela zmian » |
Art.19a. 1. Zapobieganie powstawaniu odpadów polega co najmniej na:
1) promowaniu i wspieraniu zrównoważonych modeli produkcji i konsumpcji;
2) zachęcaniu do projektowania, wytwarzania i korzystania z produktów, które są
zasobooszczędne, trwałe, nadające się do naprawy, ponownego użycia i modernizacji oraz
do nieskracania sztucznie cyklu życia produktów;
3) zachęcaniu do ponownego używania produktów i tworzenia systemów promujących ich naprawę
i ponowne użycie, w szczególności w odniesieniu do sprzętu elektrycznego
i elektronicznego, tekstyliów, mebli, opakowań oraz materiałów i produktów
budowlanych;
4) wspieraniu dostępności części zamiennych, instrukcji obsługi, informacji technicznych
lub innych narzędzi, sprzętu lub oprogramowania pozwalających na naprawę i ponowne
użycie produktów bez szkody dla ich jakości i bezpieczeństwa - jeżeli nie prowadzi
to do naruszenia prawa własności intelektualnej;
5) zmniejszeniu powstawania odpadów w procesach związanych z produkcją przemysłową,
wydobywaniem kopalin ze złóż i z wytwórczością oraz budową i rozbiórką, przy
uwzględnieniu najlepszych dostępnych technik;
6) zmniejszeniu wytwarzania odpadów żywności w produkcji podstawowej, przetwórstwie
i wytwarzaniu, w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji żywności, w usługach
gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych;
7) zachęcaniu do dokonywania darowizn produktów spożywczych i do innych form redystrybucji
żywności, przy zachowaniu pierwszeństwa przeznaczania dla ludzi przed wykorzystaniem
jako paszy dla zwierząt czy przetwarzania na produkty niespożywcze;
8) promowaniu zmniejszania zawartości substancji niebezpiecznych w materiałach
i produktach;
9) zmniejszaniu powstawania odpadów, w szczególności tych, które nie nadają się
do przygotowania do ponownego użycia lub do recyklingu;
10) identyfikowaniu produktów będących głównymi źródłami zaśmiecania, w szczególności
środowiska lądowego i morskiego, oraz podejmowaniu działań w celu zapobiegania
powstawaniu odpadów pochodzących z tych produktów i zmniejszaniu ich ilości;
11) dążeniu do przeciwdziałania powstawaniu oraz przedostawaniu się odpadów do środowiska
morskiego;
12) opracowaniu i wspieraniu kampanii informacyjnych podnoszących poziom świadomości
na temat zapobiegania powstawaniu odpadów i zaśmiecania.
2. Przykłady środków służących zapobieganiu powstawaniu odpadów są określone w załączniku nr 5 do ustawy.